Kaikki mitä olet halunnut tietää Hossasta: Osa 4/10 Hossan aktiviteetit, joita et halua missata!

Julkaistu: 14.05.2021

Kuva: Suomussalmi.fi / Hossan kansallispuisto / Hannu Huttu

Hei taas!
Kainuu Trail -polkujuoksutapahtuman matkaan kannattaa yhdistää Hossan kansallispuiston alueen monista eri aktiviteettimahdollisuuksista itselle mielenkiintoisimmat. Esimerkiksi edellisessä osassa 3/10 kerroin Julma-Ölkyn kanjonijärvestä, muistatko? Tässä jutussa esittelen Hossan kansallispuiston kesäaktiviteetteja.

Upeiden maisemien lisäksi Hossan alue tarjoaa puitteet moniin retkiin kuten koskenlaskuun, kanootti- tai kajakkimelontaan, soutuveneilyyn tai SUP-lautailuun. Kaikkiin näihin aktiviteetteihin on mahdollista vuokrata välineet Hossan alueen yrityksiltä esimerkiksi Hossan Lumosta, Hossan luontokeskukselta tai Hossan lomakeskukselta. Yksi uniikeimmista aktiviteeteista alueella on sukeltaminen ja snorklaaminen Öllörijärven kirkkaissa vesissä. Sanotaan, että veden alla pääset täysin uuteen maailmaan. Öllörissä pystyy paikoin sukeltamaan jopa 40 metriin - ainakin, jos omaa riittävän sukelluskokemuksen. Voisi jopa sanoa, että nämä luovat täydelliset olosuhteet sukeltamiselle.

Jos esimerkiksi haluat vilvoitella Kainuu Trail -polkujuoksun jälkeen tai ihan muuten vaan kuumana kesäpäivänä, niin suosittelen nauttimaan Hossan alueen kristallin kirkkaista uimavesistä. Esimerkiksi Öllörijärveen pulahtaminen on mahdollista lähes välittömästi Kainuu Trailin maaliintulon jälkeen, koska Kainuu Trail -kilpailukeskus ja lähtö/maalialue sijaitsee Hossan luontokeskuksella, joka on Öllörijärven rannalla. Varsin täydellinen tapa vilvoitella juoksun jälkeen eikös? Hossasta löytyy myös useita hienoja uimarantoja, joista esimerkkeinä vaikkapa Hypäsjärvi, Iikoski ja jo edellä mainittu Öllöri. Öllörin rannalle pääsee myös kätevästi suoraan Hossan luontokeskuksen vieressä sijaitsevalta Karhunkainalon leirintäalueelta

Jos vesi aktiviteetit eivät ole sinun suosikkeja, kannattaa sinun tutustua retkeilyreitteihin Hossan kansallispuiston alueella. Sen lisäksi, että ne tarjoavat mahtavat puitteet polkujuoksutapahtumalle löytyy alueelta kävely ja vaellusreittejä kaikentasoisille ulkona liikkujille. Luonnossa liikkuminen on on myös itselleni yksi nautinnollinen tapa selvitellä ajatuksia. Pian kesä koittaa Hossassa ja auringon valo lisääntyy, luonto herää ja se rentouttaa aivan omalla tavallaan. Tuskin jaksan odottaa! Jos vierailusi Hossan kansallispuistoon ajoittuu pidemmälle kesään tai syksyyn, saatat löytää marjoja ja sieniä poimittavaksi.

Jos pidät maastopyöräilystä, niin Hossan alueelta löytyy neljä erikseen merkattua maastopyöräilyreittiä. Hossan poluilla pystyy kätevästi liikkumaan sekä maastopyörillä että läskipyörillä (fatbikeilla). Merkattujen maastopyöräilyreittien lisäksi Hossassa kulkee paljon polkuja ja reittejä kaikennäköisissä ympäristöissä, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain! Pyörällä maastossa liikuttaessa on kuitenkin huomioitava, että yleensä pyörällä liikkuminen on sallittua vain retkeilyyn tai pyöräilyyn merkatuilla poluilla ja teillä.

Hossan luontokeskuksen ystävällinen henkilökunta auttaa, jos et tiedä mistä lähteä liikkeelle tai mistä vuokrata tarvittavat välineet. Luontokeskuksesta löydät myös ohjatut retket, monipuoliset majoitusmahdollisuudet sekä miellyttävän ravintola-kahvilan Öllörijärven maisemalla varustettuna. 

Tässä jutussa kävin läpi lähinnä vain kesän aktiviteetteja - talvella Hossa tarjoaa muun muassa mahtavat lumikenkäily-, fatbike- ja hiihtomahdollisuudet!

Toivottavasti sait tästä muutaman idean siihen, että miten voisit viettää aikaasi Hossan kansallispuistossa ennen Kainuu Trailiä tai sen jälkeen. Ehkäpä näemme noin 1,5 kk päästä heinäkuun 3.päivä Hossassa Kainuu Trail -polkujuoksussa.

8 faktaa Hossan kansallispuiston aktiviteeteista:

  1. Kanootti- ja kajakkimelonta, koskenlasku, soutuveneily ja vaikkapa SUP-lautailu ovat täydellinen tapa tutustua Hossan vesistöihin
  2. Välinevuokraus mm.  Hossan Lumosta, Hossan luontokeskukselta ja Hossan lomakeskukselta
  3. Öllörijärvellä on mahdollista sukeltaa lähes 40 metrin syvyyteen
  4. Kalastamiseen tarvitaan lupa kansallispuiston alueella
  5. Hossan alueella on useita uimarantoja
  6. Jokamiehenoikeuksia noudattaen saat poimia marjoja ja sieniä puiston alueella
  7. Hossan alueella on runsaasti retkeilyreittejä ja maastopyöräilyyn sopivia reittejä
  8. Kesäaktiviteettien lisäksi Hossa kansallispuisto tarjoaa myös monipuolisia aktiviteetteja talvikauden aikana

Verkkopalvelun alusta onstage © 2022 online.fi