Kaikki mitä olet halunnut tietää Hossasta: Osa 3/10 Julma-Ölkyn kanjonijärvi - yksi Suomen mystisimmistä paikoista

Julkaistu: 04.05.2021

Kainuu-Trail-Hossa-National-Park-Finland-Julma-Olkky
Hei taas! Palasin juuri tämän kevään ensimmäiseltä polkujuoksureissulta Hossan kansallispuistosta ja voin kertoa, että oli jälleen mahtava kokemus! Juoksin muun muassa yhden pätkän Kainuu Trail -polkujuoksutapahtuman 55 km reittiä, joka ylittää Julma-Ölkyn kanjonin riippusiltaa pitkin. Riippusilta kulkee Julma-Ölkky kanjonin yli noin kanjonin puolivälin kohdilla ja tarjoaa upeat näköalat kanjonin molempiin suuntiin. Julma-Ölkyn kanjoni on Hossan kansallispuiston yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä. Yhdessä Ruovedellä sijaitsevan Iso Helvetinjärven ja Virroilla olevan Torisevan kanjonin kanssa Julma-Ölkyn kanjoni on Suomen kolmen suurimman kanjonijärven joukossa - ja jos tarkkoja ollaan, niin Julma-ölkyn kanjonijärvi on kooltaan Suomen suurin. Kanjoni syntyi 2 miljardia vuotta sitten, kun maapallon pinta muodostui. Varsinainen kanjonijärveksi muuttuminen tapahtui vasta jääkauden aikana. Jäljet Julma-Ölkyn syntyhistorian aikakausista ovat hyvin nähtävissä noin 50 metriä korkeissa kiviseinämissä, mitkä reunustavat järveä molemmin puolin kanjonia. 

Kainuu Trail -polkujuoksussa Julma-Ölkyn sillan yli pääsevät kulkemaan ainoastaan 55 km matkan juoksijat. Sillan ja sitä ympäröivät mahtavat maisemat näet erittäin hyvin myös Kainuu Trailin 78 km juoksureitillä. Käytännössä 55 km osallistujat juoksevat Julma-Ölkyn alueella “Ölökyn Ylitys” -reitiksi kutsutun noin 5 km patikointireitin. 78 km matkalle osallistuvat pääsevät sen sijaan tutustumaan koko Julma-Ölkyn kanjonin alueeseen kiertämällä sen reunoja myöten ympäri kulkien noin 10 km mittaisen “Ölökyn Ähkäisy” -reitin. Julma-Ölkyn reittien osalta on todettava, että täällä polut ovat korkeuseroiltaan ja juoksupohjiltaan Hossa kansallispuiston vaativimmat. 

Hienot maisemat tuovat kuitenkin hienon vastapainon haastavalle etenemiselle varsinkin ylittäessäsi Julma-Ölkyn riippusillan, josta näet kauniin maiseman kanjonijärven molempiin suuntiin. Julma-Ölkyn kanjoniJärvi on kaiken kaikkiaan 3 km pitkä ja sitä ympäröi noin 50 metriä korkeat kiviseinämät. Pinnan alla seinämät jatkuvat pohjattomilta tuntuviin syvyyksiin. Jos haluat päästä nauttimaan taianomaisista näkymistä muuten kuin Kainuu Trail -polkujuoksussa, niin alueeseen  pääsee helposti tutustumaan ja kokemaan koskemattoman luonnon kanjonijärven ympärillä veneellä, kanootilla tai kajakilla.

Siispä, jos mielesi tekee päästä kokemaan Julma-Ölkyn maisemat Kainuu Trail -polkujuoksutapahtumassa, niin matkaksi kannattaa tuolloin valita joko 55 km tai 78 km. Jos osallistut 55 km matkalle, niin juoksun aikana kannattaa pysähtyä tai hiljentää vauhtia hetkeksi riippusillan ylityksen kohdalla ja nauttia mystisistä maisemista jotka aukeavat sillalta eri suuntiin. 78 km matkalla kanjonijärven aluetta pääsee näkemään jo sitten useista eri paikoista eri puolilta kanjonia.

10 faktaa Julma-Ölkyn kanjonijärvestä:
1. Julma-Ölkyn kanjoni syntyi noin 2 miljardia vuotta sitten
2. Julma-Ölkyn kanjonijärvi on Suomen suurin kanjonijärvi
3. Kanjonijärvi on 3 km pitkä ja ympäröivät kallioseinämät ovat korkeimmillaan 50 metriä korkeita
4. Kainuu Trail -polkujuoksun 55 km matkan juoksijat pääsevät ylittämään kanjonin riippusiltaa pitkin
5. Kainuu Trailin 55 km juoksijat kiertävät Julma-Ölkyn 5 km pituisen “Ölökyn Ylitys” patikointireitin
6. 78 km juoksijat kiertävät koko kanjonijärven alueen 10 km pitkää “Ölökyn Ähkäisy”-reittiä pitkin
7. Julma-Ölkyn retkeilyreitit ovat Kainuu Trailin ja Hossan kansallispuiston vaativimmat
8. Parhaat paikat ihailla nähtävyyksiä sijaitsevat eri puolilla kanjonia olevilla näköalatasanteilla
9. Kanjonijärveen pääsee tutustumaan myös kesäkaudella venekuljetuksilla, kanootilla ja kajakilla
10. Hossan kansallispuistossa vierailtaessa Julma-Ölkky on ehdottomasti paikka, joka pitää nähdä

Kuva: Suomussalmi.fi/Hossan kansallispuisto

Verkkopalvelun alusta onstage © 2022 online.fi