Syöksyvirtaus keskeytti Kainuu Trail -polkujuoksun Hossan kansallispuistossa kesällä 2024

Julkaistu: 06.02.2025


Puita kaatui huomattavia määriä Hossan kansallispuistossa 29.6.2024 iskeneen syöksyvirtauksen aikana (Kuva: Kainuu Trail / Hannu Huttu)

Kainuu Trail -polkujuoksussa 2024 koettiin dramaattisia hetkiä, kun syöksyvirtaus iski kesken tapahtuman Hossan kansallispuiston alueelle lauantaina 29.6. iltapäivästä. Vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin, mutta aineellisia tuhoja tuli varsin runsaasti.

– Olihan se yksi elämäni hurjimmista hetkistä, kun syöksyvirtaus iski Hossan kansallispuistoon meidän polkujuoksukisan aikana, Kainuu Trail -polkujuoksun kilpailunjohtaja Jukka Liuha kertoo vakavailmeisenä. Yli 18 vuotta on tullut järjestettyä erilaisia tapahtumia ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun jouduin keskeyttämään tapahtuman, Liuha jatkaa mietteliäänä. 

Syöksyvirtaus iski Kainuu Trail -polkujuoksuun lauantaina 29.6. iltapäivällä noin klo 15.00. 

– Se taisi olla aikalailla tasan klo 15.10, kun syöksyvirtaus iski meidän kilpailukeskuksen ytimeen Hossan luontokeskuksen pihamaalle: Tilanne oli epätodellinen, kun pitelimme koko järjestäjäporukalla sekä paikalla olevien osallistujien kanssa kilpailukeskuksen telttoja paikoillaan syöksyvirtauksen pahimman hetken noin minuutin ajan, Liuha muistelee.

Liuha haluaa antaa erittäin ison kiitoksen kaikille paikan päällä tilanteessa auttaneille järjestäjille, Hossan luontokeskukselle, paikallisille metsureille ja asukkaille, SPR Suomussalmen ryhmälle ja pelastuslaitokselle sekä osallistujille. Ilman kaikkien apua ja tiivistä yhteistyötä olisi tapahtumapäivänä ollut paljon haastavampaa.

Juoksijoiden evakuoiminen aloitettiin välittömästi

– Muutama minuutti sen jälkeen, kun pahin vaihe syöksyvirtauksesta oli ohitse, aloimme soittelemaan juoksureittien varrella olevia juoksijoita lävitse, Liuha taustoittaa. 

Tapahtuman onneksi syöksyvirtauksen iskiessä maastossa ei ollut enää kuin noin neljäsosa tapahtuman osallistujista, ja lähes kaikki nämä juoksijat olivat pisimpien (55 ja 78 kilometrin) matkojen juoksijoita, joilla oli GPS-laite mukana. Huonoa onnea taasen oli se, että suurin osa juoksijoista oli juuri sillä alueella, jonne syöksyvirtaus iski kaikkein rajuimmin eli Kokalmus-Hoiluansärkkä-Iso-Valkeainen-alueelle. 

Liuhan mukaan myös muutamia 38 kilometrin juoksijoita oli vielä reitin varrella, mutta he olivat jo niin lähellä maalia, että evakuointi ei ollut enää järkevää. Toisekseen 38 kilometrin juoksijoiden evakuointi olisi ollut myös paljon haastavampaa, koska heillä ei ollut GPS-seurantalaitteita mukana.

– Pitkien matkojen juoksijoilla mukana olleet GPS-laitteet helpottivat evakuoimista, kun tiesimme juoksijoiden sijainnin. Harmillisesti emme saaneet kiinni niitä kaikkia juoksijoita, joilla GPS-laite oli mukana, koska osallistujan puhelin oli äänettömällä tai kiinni. Onnekkaasti saimme kuitenkin sijainniltaan “tärkeimmät” juoksijat kiinni, jotka pystyivät viestimään perässä tuleville juoksijoille evakuointisuunnitelmasta ja pysäyttämään heidän etenemisensä sovituille evakuointipisteille.

– GPS-seurannasta huomasimme aika nopeasti, että järkeviä evakuointipisteitä tulisi olemaan 4-5 kappaletta – Iso-Valkeaisen huoltopiste, Kokalmuksen huoltopiste sekä Aittojoen nuotiopaikka. Lisäksi aivan syöksyvirtauksen ensimmäisillä hetkillä opastimme joitakin (lähimpänä olevia) juoksijoita Ala-Valkeisen autiotuvalle suojaan sekä Pitkä-Hoilua-järven pohjoispäädyn nuotiopaikalle. Molemmista paikoista juoksijat pystyivät etenemään myöhemmin Iso-Valkeaisen huoltopisteelle evakuoitavaksi.

Liuha jatkaa, että viimeisetkin reitin varrella olleet juoksijat olivat turvallisesti evakuointipisteillä noin 2 tuntia syöksyvirtauksen iskemisestä. Iso-Valkeaisen evakuointipisteeltä juoksijoita päästiin kuljettamaan takaisin lähtö- ja maalialueelle Hossan luontokeskukselle noin klo 16.45, kun huoltopisteelle johtava Pistonlehdontie oli saatu raivattua auki paikallisten metsurien toimesta. Tämän jälkeen evakuointi jatkui ensin henkilöautoin lähinnä Iso-Valkeaisen huoltopisteeltä ja myöhemmin linja-autoilla kauimmaisilta Aittojoen ja Kokalmuksen evakuointipisteiltä. Näiltä kauimmaisilta evakuointipisteiltä juoksijat saatiin evakuoitua pois 3,5-4 tunnin päästä siitä, kun syöksyvirtaus oli iskenyt. 

– Evakuoimista vaikeutti merkittävästi tiestön päälle kaatuneiden puiden raivaaminen, josta johtuen kauimmaisille evakuointipisteille päästiin vasta noin 3,5 tunnin päästä syöksyvirtauksen iskuhetkestä. Isot kiitokset paikaillisille metsureille ja Kainuun pelastuslaitokselle!


Kokalmuksen huoltopisteen läheisellä laavulla juoksijat odottamassa evakuoimista (Kuva: Kainuu Trail / Hannu Huttu)

Tapahtuman turvallisuus- ja pelastussuunnitelma on päivitetty vuodelle 2025

Liuhan mukaan tulevan kesän (ja tulevien vuosien) tapahtuman turvallisuus- ja pelastussuunnitelmaan on tehty viime vuoden kokemusten perusteella muutoksia, lisäyksiä ja tarkennuksia. Lisäksi ohjeistuksia on tarkennettu sekä organisaatiolle että asiakkaille. 

Tässä tapahtuman keskeisimpiä turvallisuushuomioita Kainuu Trail -polkujuoksuun osallistuville:

  • ohjaamme osallistujia noudattamaan järjestäjän antamia ohjeistuksia kilpailun aikana. Osallistujien kannattaa tutustua osallistujaohjeisiin ja pakolliseen juoksuvarustukseen huolella. Muun muassa mahdollisessa hätätilanteessa evakuointipisteiltä ei saa poistua ilman järjestäjän lupaa.
  • lämpökerraston paidan ja kuoritakin pakollisuutta 55 km ja 78 km matkojen juoksuvarustuksessa myös hellekelillä tullaan korostamaan kaikille osallistujille tulevana kesänä: Keli voi juoksun aikana muuttua käsittämättömän paljon.
  • kiinnitämme huomiota myös muuhun pakolliseen juoksuvarustukseen, että juoksijoilla olisi nämä kaikki määrätyt varusteet mukana. Ohjaamme myös juoksijoita ottamaan ylimääräistä energiaa matkaan hätätilanteita varten.
  • tulemme painottamaan osallistujille puhelimen ja sen äänien pitämistä päällä koko juoksun ajan
  • reittikarttoihin olemme tehneet viralliset evakuointipisteet numeroituina, jolloin muun muassa hätätilanteiden puheluissa evakuointipisteiden sijainnin kertominen helpottuu ja nopeutuu merkittävästi
  • puhelimeen kannattaa asentaa 112-sovellus (puhelimen paikkatieto päällä) ja asettaa sovelluksen kuvake puhelimen aloitusnäytölle. Vakavissa tilanteissa ohjaamme osallistujia soittamaan suoraan 112-sovelluksen kautta hätänumeroon. Lievemmissä tilanteissa reittikarttoihin on merkitty tapahtuman ICE-numero. Ohjaamme osallistujia tallentamaan ICE-numeron puhelimeen.  

Tulevana kesänä Kainuu Trail -polkujuoksu järjestetään lauantaina 28.6.2025

Paikan päälle Hossan kansallispuistoon odotetaan ennätysosallistujamäärää noin 600 polkujuoksijaa. Kainuu Trail -tapahtuman osallistujamäärät ovat olleet noususuunnassa jo kolmen vuoden ajan. Vuonna 2023 tapahtumaan ilmoittautui 467 juoksijaa ja viime vuonna jo 545 juoksijaa.

– Meillä on Metsähallituksen kanssa yhdessä sovittu maksimimäärä juoksijoita tapahtumaamme 600 juoksijaa, Liuha tarkentaa. Tällä hetkellä meillä on jo yli 300 ilmoittautunutta joka reilut 100 juoksijaa enemmän kuin viime vuonna. Näyttää erittäin vahvasti siltä, että lopullinen määrä tulee olemaan hyvin lähellä tuota 600 juoksijaa, jos ilmoittautumisia tulee kevään mittaan aiempien vuosien tapaan.

Hossan poluilla pääsee kirmaamaan 10, 21, 38, 55 ja 78 kilometrin juoksureiteille. Jokaisella matkalla on yleinen sarja (vähintään 18-vuotiaille) naisille ja miehille. Lisäksi 10 kilometrin matkalla on sarja 12–17-vuotiaille pojille ja tytöille. 

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa