Kaikki mitä olet halunnut tietää Hossasta: Osa 5/10 Parhaita Hossan kuvauspaikkoja

Julkaistu: 03.06.2021

Kainuu-Trail-Hossa-National-Park-Finland-Hossan-kansallispuisto-Julma-Olkky_Canyon_view_cable_bridge_800px.jpeg
Kuva: Suomussalmi.fi / Hossan kansallispuisto (Hannu Huttu) 

Hei taas,
Viime kerralla kerroin teille eri aktiviteeteista, joita pystyt tehdä Hossan kansallispuistossa. Tällä kertaa paljastan teille muutamia parhaita valokuvauspaikkoja Hossan alueelta. Jos olet kiinnostunut valokuvauksesta tämä on mukava lisä Kainuu Trailin ja/tai Hossan matkaasi.

Miksi Hossa on täydellinen paikka luontoaiheiseen valokuvaukseen? Hossassa on laaja valikoima “postikorttimaisemia” ja erilaisia paikkoja jokaisena vuodenaikana. Mäntymetsät, hämärät kuusimetsät, kirkkaat järvet ja purot jotka elävät vuodenaikojen ja sään mukana. 

Ensimmäisenä suosittelen tietysti vierailemaan Julma-Ölkyn kanjonijärvellä. Siitä olenkin jo kertonut teille aikaisemmin. Erityisesti näköalapaikalla jyrkänteiden päällä tai veden pinnalla veneessä tai kanootissa pääset ottamaan mitä kauneimpia valokuvia ympäröivästä luonnosta. Paras aika kuvata kanjonijärveä on kesällä keskipäivällä jolloin valo luo näyttävän kontrastin  auringon osuessa järvelle. Mutta tästä huolimatta Julma-Ölkyn parhaimpia puolia on se, että maisemista pääsee nauttimaan ympäri vuoden. Tämä seuraava kuva on otettu Hossan matkaltamme toukokuun lopussa 2021.

Kuva: Hossan kansallispuisto, Julma-Ölkky, riippusilta 20.5.2021 (Dávide Moussas-Álvarez)

Toinen valokuvauksen arvoinen kohde on legendaarinen Muikkupuro. Muikkopurolla pääset valokuvaamaan puhdasta ja erittäin kirkasvetistä puroa missä yhdistyy kaksi kaunista järveä. Muikkopurolle on helppo päästä ja parkkipaikkoja löytyy läheltä. Esimerkiksi Kainuu Trail:n ensimmäinen huoltopiste (Iso-Valkeainen) on vain 1,5 km päässä Muikkupurolta.

Kuva: Suomussalmi.fi / Hossan kansallispuisto, Muikkupuro (Antti Kulmanen, retkipaikka.fi)

Jos taas etsit hieman erilaista vesistöön liittyvää valokuvauskohdetta, niin Lounatkoski on yksi loistava vaihtoehto. Lounatkoski virtaa ympäri vuoden. Lähistöllä olevan myllyn kanssa alue tarjoaa hienot maisemat kauniille valokuville. Talvella kauniin lisäyksen tuo kosken yläpuolelle taipuneet lumen peittämät puut.

Kuva: Suomussalmi.fi / Hossan kansallispuisto, Lounatkoski (Jonna Saari, retkipaikka.fi)

Myös Huosivirta, mikä sijaisee Huosiharjun länsipäässä, tarjoaa upeat puitteet vesistöjen kuvaamiseen. Huosivirrassa virtaava vesi ei jäädy talvellakaan. Huosivirralle pääset helposti ajamaan autolla ja ylittämään joen ajosiltaa pitkin ympäri vuoden. Huosivirran ylityksestä Kainuu Trail -polkujuoksun juoksijoilla on enää 4 km jäljellä matkaa maaliin. Tämä seuraava kuva on otettu myös Hossan matkaltamme toukokuun 2021 lopulla.

Kuva: Hossan kansallispuisto, Huosivirta 20.5.2021 (Ilva Völker)

Viimeisenä kohteena ajattelin suositella Kokalmusta. Kokalmukselta löytyy erittäin tunnelmallinen laavupaikka sekä kaunis hiekkaranta - nämä maisemat ovat ehdottomasti parhaimmillaan kesällä. Kokalmuksen aurinkoiset päivät ja auringonnousut ovat ehdottomasti valokuvan arvoisia. Myös dronella kuvaaminen onnistuu erinomaisesti Kokalmuksen rannoilla. Muutama sata metriä Kokalmuksen laavusta itään sijaitsee Kainuu Trailin 38, 55 ja 78 km huoltopiste. 78 km juoksijat pääsevät nauttimaan Kokalmuksen maisemista kahteen kertaan, kun he käyvät Kokalmuksen huoltopisteen jälkeen kiertämässä noin 18,5 km lisäkierroksen Kokalmuksen etelä- ja länsipuolella siten, että palaavat uudelleen Kokalmuksen huoltopisteelle Kokalmukselle tulevaa tietä pitkin.

Kuva: Suomussalmi.fi / Hossan kansallispuisto, Kokalmus (Jonna Saari, retkipaikka.fi)

Jos jäät esimerkiksi Kainuu Trailin jälkeen nauttimaan Hossan kansallispuiston alueesta päiväksi tai pariksi, niin nämä ovat muutamia kohteita mitkä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa ja ikuistamassa, ja nauttimassa hieman rauhallisemmalla temmolla kuin polkujuoksun sykkeessä.

Faktoja Hossan parhaimmista kuvauspaikoista:
1. Hossan kansallispuisto tarjoaa paljon kauniita valokuvauskohteita mitkä elävät vuodenaikojen mukana
2. Julma-Ölkky kanjonijärvi tarjoaa henkeäsalpaavat maisemat missä korostuvat valon ja varjon kohtaaminen järvellä sekä kanjonissa
3. Muikkupuro yhdistää kristallin kirkkaan veden ja tunnelmallisen laavumaiseman
4. Lounatkoski ja sen Mylly on ehdottomasti kuvaamisen arvoisia kohteita
5. Housivirran maisemia on helppo käydä kuvaamassa, koska paikalle ja virran yli pääse autolla
6. Kokalmuksen laavu ja ranta ovat hienoja rauhallisia erämaamaisemia

Jaa sosiaalisessa mediassa

Verkkopalvelun alusta onstage © 2021 online.fi