Hossa - Kainuun paratiisi - houkuttelee satoja polkujuoksijoita tutustumaan kansallispuiston mykistäviin maisemiin

Julkaistu: 22.03.2023

Hossa - Kainuun paratiisi - houkuttelee satoja polkujuoksijoita tutustumaan kansallispuiston mykistäviin maisemiin


Julma-Ölkyn kanjonijärven jylhää maisemaa (kuva: Jukka Liuha, 2022)

“Ei täältä vaan huonoa tulipaikkaa löydy - aina on postikorttimaisema edessä, kun istahtaa tulille!” nykyään Kainuu Trail -polkujuoksun kilpailunjohtajana ja ratamestarina toimiva Jukka Liuha totesi aika lailla tasan 8 vuotta sitten Mikko Keräselle Ala-Valkeisen autiotuvalla iltanuotion äärellä.

Lost In Kainuu -seikkailu-urheilukilpailun järjestäjät olivat lähteneet tutustumaan mahdolliseen tulevaan (vuoden 2018) seikkailukisan maastoon maaliskuun 2015 aurinkoisilla hankikannoilla. Aamupäivällä matka oli alkanut Hossan luontokeskukselta Iikosken ja Kangaslammen kautta Puukkojärven autiotuvalle. Lounaan jälkeen matka oli jatkunut Jatkonvaaran ympäri Pitkä-Hoiluan järvelle ja sieltä edelleen yöpaikalle Alavalkeisen autiotuvalle.


Hossan maagista talvimaisemaa (kuva: Hannu Huttu)

Täytyy sanoa, että Hossan talvimaisematkin tekivät tuolloin lähtemättömän vaikutuksen, Liuha muistelee kahdeksan vuoden takaista reissua.
- Itse asiassa oma Hossa-historiani alkoi jo vuonna 2008, kun kävin täällä ensimmäistä kertaa maastopyöräily- ja patikointireissulla. Hossan alue oli jo tuolloin kiinnostanut usean vuoden ajan, mutta sopivaa ajankohtaa reissulle ei vaan mukamas ollut löytynyt.

Vuoden 2008 reissulla ensimmäisen yön majapaikaksi oli valikoitunut pitkällisen karttatiedustelun perusteella Kokalmuksen laavu, koska sieltä näytti pääsevän mukavasti hieman eri suuntiin.
- Kyllähän se on jäänyt mieleen, kun ensimmäisen kerran karautettiin maastopyörillä puolisoni kanssa Kokalmuksen tienpäädystä Kokalmusjärven laavulle - erämaajärven maisema oli kyllä huikea.


Kokalmuksen laavun maisemaa viidentoista vuoden takaa (kuva: Jukka Liuha, elokuu 2008).
Knoppitieto: Kainuu Trail -polkujuoksun 38, 55 ja 78 kilometrin juoksijat saapuvat kuvassa näkyvän auringonlaskun suunnasta Kokalmuksen huoltopisteelle.


Kokalmuksen erämaajärven maisemaa (kuva: Jukka Liuha, elokuu 2008)

Tuon viikonloppureissun aikana kerkesimme tutustua Lipposenniemi – Lounaja – Iso-Nimetön – Kukkuri -suuntaan sekä toisena päivänä Pitkä-Hoilua – Iso-Valkeainen – Julma-Ölkky – Värikallio -maisemiin.
- Toisen päivän MTB-reissu Julma-Ölkylle venähti Julma-Ölkyn ähkäisyn (jalkaisin kiertämisen sisältäneenä) sen verran pitkäksi Kokalmuksen laavulle saapumisen ja noin 10 tunnin ulkoilun jälkeen, että todettiin järkevämmäksi mennä viimeiseksi yöksi Kukkurin autiotuvalle sisätiloihin. Toki valinta tarkoitti samalla sitä, että päivä venähti lopulta lähes 12 tuntiseksi, Liuha kertoo muikeasti hymyillen.
- Reissu on jäänyt itselle mieleen yhtenä hienoimpana maastopyöräily- ja patikointireissuna; käytännössä koko ajan pääsi näkemään huikean hienoja maisemia ja kulkemaan timanttisia neulaspolkuja Hossan harjuilla, mäntykankailla ja kristallinkirkkaiden vesistöjen äärellä.


Klassista Hossan alueen neulaspolkua Syrjäharjulla Iso-Nimettömän järven ja Iso Syrjäjärven välissä (kuva: Jukka Liuha, 2022)

Palataan takaisin Ala-Valkeisen autiotuvalle ja vuoden 2015 maaliskuiseen iltaan.
- Istuimme tosiaan iltaa Keräsen Mikon kanssa ja juttelimme päivän aikana hiihdetystä reitistä ja seuraavan päivän etapista sekä perinteisesti niitä näitä eri juttuja. Mikko sitten lohkaisi jossakin välissä, että eikös olisi hienoa järjestää Lost In Kainuu -seikkailu Hossan maisemissa, kun täällähän on lähes kaikki mitä seikkailu-urheilussa tarvitaan: On täydelliset MTB-reitit, hienot melontamaisemat, loistavat juoksu- ja suunnistuspaikat sekä jylhiä paikkoja muun muassa köysitehtävien toteutukseen.

Käytännössä tuolta illanvietolta sai alkunsa myös Kainuu Trail -polkujuoksu - tavallaan, Liuha taustoittaa.
- Pääsimme järjestämään Lost In Kainuu -kisan vuonna 2018 Hossassa ja tämän kisan järjestelyjen tiimellyksessä satuin puhumaan Hossan luontokeskuksen yrittäjien Timo Korhosen ja Ari Juntusen kanssa erilaisista tapahtumista mitä Hossassa voisi järjestää. Se taisi olla Korhosen Timo joka sanoi, että polkujuoksutapahtumaa ei vielä Hossassa ole oikein kunnolla järjestetty. Itsellä oli tuolloin jo nelisen vuotta kokemusta myös polkujuoksutapahtumien järjestämisestä, joten siitä se Kainuu Trailin ajatus oikeastaan lähti itsellä kytemään; kun olisihan se hienoa järjestää myös polkujuoksu Hossassa, jossa käytännössä koko Hossan alue on täynnä upeita ja nautinnollisia neulaspolkuja juostavaksi.

Vuoden verran siinä kului aikaa mahdollista uutta polkujuoksutapahtumaa mutustellessa ja käytännössä syksyllä 2019 aika oli otollinen, Liuha kertailee tapahtumia.
- Lähdimme toteuttamaan tapahtumaa oman työnantajani Kainuun Rastiviikko ry:n kautta ja ajatus oli, että saisimme Kainuun Rastiviikko -suunnistusviikolle yhden uuden elementin, jolla tämä perinteinen ja historiallinen koko perheen suunnistus- ja lomaviikko aina joka vuosi käynnistettäisiin.

Liuhan mukaan koko syksy 2019 elokuun alusta lokakuun puolivälin asti kului uuden tapahtuman matkoja ja juoksureittejä suunnitellessa sekä kartalle piirtäessä. Lokakuun puolen välin tienoilla oli tiedossa koko 78 kilometrin pituisen reitistön läpi kulkeminen kävellen GPS-laitteen kanssa. Reitistöstä oli saatava mahdollisimman tarkka GPS-jälki tallennettua ITRA:n (kansainvälinen polkujuoksuliitto) suorittamaa juoksureittien evaluointia varten.


Uuden polkujuoksun reittejä katselmoimassa ja Julma-Ölkyn riippusiltaa ylittämässä lokakuun 23.päivä 2019 (kuva: Jukka Liuha)

- Tapahtuman nimeä mietittiin marras-joulukuulle asti: Ihan ensimmäinen nimiehdotus taisi olla Hossa Trail, mutta halusimme tuoda tapahtuman nimeen mukaan Kainuun alueen matkailumarkkinoinnin näkökulman, joten päätimme lopulta nimeksi “Kainuu Trail Hossa National Park (Finland) -polkujuoksu”.

Ensimmäinen Kainuu Trail oli tarkoitus järjestää lauantaina 27.6.2020, mutta koronaviruspandemia pisti suunnitelmat uusiksi ja polkujuoksu jouduttiin siirtämään seuraavalle vuodelle, jolle päivämääräksi asettui lauantai 3.7.2021.

- Ensimmäisen vuoden kisaan ilmoittautui 420 osallistujaa, mikä yllätti ainakin allekirjoittaneen ihan täydellisesti. Olimme nimittäin budjetoineet tapahtumaa maksimissaan 200 osallistujalla, joten olihan se iso juttu, että ensimmäistä kertaa järjestettävään tapahtumaan ilmoittautui noin paljon osallistujia, Liuha kertaa innoissaan.


Ensimmäisen Kainuu Trail -polkujuoksun 21 kilometrin matkan lähtötunnelmia (kuva: Jukka Liuha, 2021)

Liuhan mukaan ensimmäinen tapahtuma onnistui osallistujilta saadun palautteen mukaan hienosti ja muun muassa juoksureitteihin ei juurikaan haluttu isompia muutoksia.

- Pisimpien matkojen (38, 55 ja 78 km) juoksijat toivoivat paria 1-1,5 kilometrin tiepätkää pois, joista pystyimme ensimmäisen 1,5 kilometrin tieosuuden (välillä Hossan luontokeskus – Iikoski) siirtämään vieressä kulkevalle neulaspolulle seuraavan vuoden tapahtumaan. Lisäksi osallistujat toivoivat ennen viimeistä 4 kilometrin (Huosiharjulla kulkevaa) osuutta yhtä lisäjuomapistettä, joka myös pystyttiin tarjoamaan vuoden 2022 tapahtumaan.

Viime vuonna polkujuoksuun ilmoittautui 317 juoksijaa, joka oli Liuhan mukaan varsin hyvä “torjuntavoitto” ottaen huomioon sen, että koronatilanne oli vielä varsinkin vuoden alkupuolella haastava koko Suomessa.

- Viime kesän tapahtumasta saimme runsaasti positiivista palautetta ja myös jonkin verran korjaavaa palautetta, mutta mitään isompia kehitystarpeita tulevan kesän tapahtumaan emme saaneet. Oltiin myös itse aika tyytyväisiä viime vuoden tapahtumaan. Panostimme erittäin paljon laadukkaaseen ja mahdollisimman selkeään reitinmerkkaukseen, joka on kokemuksiemme mukaan polkujuoksun yksi tärkeimmistä asioista. Toki itsellä on muutamia kehitysideoita mielessä joita aiotaan jo tulevan kesän tapahtumassa kokeilla, mutta katsotaan niitä sitten kesällä, Liuha myhäilee tyytyväisen oloisena.

Tulevan kesän Kainuu Trail -polkujuoksuun on nyt ilmoittautunut noin 260 juoksijaa, joista tasan 197 on tällä hetkellä Kainuu Trailin verkkosivuilla ilmoittautuneet-listalla.

- Etelä-Suomesta meille on tulossa yksi isompi 60 juoksijan ryhmä, joka ei vielä näy meidän ilmoittautuneiden osallistujien listalla, Liuha tarkentaa.

Liuhan mukaan tämän hetken ilmoittautumistilanne ennakoi tulevan kesän tapahtumaan suurin piirtein neljänsadan juoksijan osallistujamäärää.

- Ollaan kyllä erittäin tyytyväisiä, jos saadaan tuo 400 juoksijan määrä taas tänä vuonna ylitettyä. Itse asiassa viime syksynä sovimme Metsähallituksen kanssa yhdessä, että tämän vuoden tapahtumaan voi osallistua vain maksimissaan 600 juoksijaa. Tämä päätös tehtiin hyvässä yhteistyössä, jotta tarvittaessa voidaan Hossan alueen reitistöjen ja luonnon kuormitusta rajoittaa. Itse en usko, että ihan noin paljon vielä osallistujia tulisi, mutta ihan hyvä meillä on olla tulevia vuosia varten tuo maksimiosallistujamäärän taso tiedossa.

- Sen voin kyllä jälleen luvata kaikille Kainuu Trailin osallistujille, että tämänkin kesän tapahtumassa pääsee kokemaan Hossan parhaimmat maisemat ja polkujuoksupolut sekä erämaa-alueen hiljaisuuden ja sen mystisen hienon tunnelman kokonaisuudessaan.


Kainuu Trail -polkujuoksussa pääsee nauttimaan erämaan hiljaisuudesta ja maisemista (kuva: Jukka Liuha, 2022)

3. Kainuu Trail Hossa National Park (Finland) -polkujuoksu 1.7.2023 on Kainuun Rastiviikko ry:n järjestämä polkujuoksutapahtuma. Kainuu Trail järjestetään joka vuosi aina viikon 26 lauantaina Hossan kansallispuistossa. Juoksumatkat ja -sarjat ovat:

  • 78 km Julma-Ölkky (yleinen miehet/naiset)
  • 55 km Värikallio (yleinen miehet/naiset)
  • 38 km Kokalmus (yleinen miehet/naiset)
  • 21 km Jatkonvaara (yleinen miehet/naiset)
  • 10 km Huosius (yleinen miehet/naiset)
  • 10 km Huosius (12-17-vuotiaat pojat/tytöt)


Julma-Ölkyn kanjonijärven yli vuoden 2022 Kainuu Trail -polkujuoksussa (kuva: Hannu Huttu)

Lue lisää: kainuutrail.fi

Some: #kainuutrail | Facebook | Instagram 

Verkkopalvelun alusta onstage © 2023 online.fi